Sverige har en utveckling där befolkningen blir allt äldre. År 2013 var 19 procent av Sveriges befolkning över 65 år, vilket är nästan dubbelt så stor del som snittet i världen. Enligt statistiska centralbyråns beräkningar kommer denna grupp ha ökat till 24 procent av befolkningen år 2040.

Undertecknads åldersnoja är redan nu som blivande 40-åring högst påtaglig. Frekvensen av ofrivilliga gubbljud, knäppande leder, ryggskott och krämpor börjar bli allt vanligare och med detta sagt verkar det inte jättelockande att bli äldre och dessutom vara sjuk eller ha ont i kroppen. För att mota Olle i grind är det viktigt att ta hand om sig och därför kommer här några kloka tips på hur du relativt enkelt kan få till lite mer hälsosamma vanor i din arbetsdag.

Skärmavbild 2019-01-21 kl. 09.25.14

Din fysiska arbetsmiljö

I tidigare blogginlägg har vi pratat om den sociala miljön på jobbet samt vad du själv kan tänka på för att göra vardagen mysigare för dina kollegor. Den fysiska arbetsmiljön är också superviktig för att hålla sig frisk och pigg. Att göra något så enkelt som att t.ex. alternera mellan sittande och stående arbetsställning är bevisat effektivt för att hålla sig i form längre.

Du förebygger smärta i leder, knän och rygg och får faktiskt även bättre hållning om du dagligen försöker få någon eller några timmars stående arbetsposition. Vill du stå ännu längre finns det väldigt fina hjälpmedel för att få en mer bekväm arbetsställning. Som av en tillfällighet marknadsför vi ett antal praktiska och smarta produkter inom aktivering.

Träning och skräpmat=livet

När vi ändå är inne på aktivitet och hälsoförebyggande åtgärder kan vi utan att skämmas slå ett slag för träning och kost. För ett par år sedan gjorde vi ett gemensamt grepp på kontoret att komma i form och körde ett 10 veckors program med träning, bra kost och sunt liv. Resultatet var nästan löjligt positivt men som alla extrema quick fixes är det väldigt svårt att vara konsekvent över lång tid och helt sluta med allt som är roligt eller gott.

Företagskampen 2017

Mina före och efterbilder i all ära: Nu två år senare är jag tillbaka på ruta ett + 5 kg till, så ett tips är att försöka skaffa vanor som håller i längden. Att bara äta lite nyttigare är faktiskt inte så svårt. Pallar man inte att börja äta nyttigare så kan man i alla fall träna lite mer. Har man massa ursäkter för att inte träna mer så kan man i alla fall promenera ibland eller skippa några enheter alkohol i veckan / byta ut godis mot en frukt, osv. Jag pratar exakt lika mycket till mig själv som till dig som läser 🙂

Varje dag är som livet i miniatyr

Du behöver inte vara ett hälsofreak, hårdträna eller bli frukterian för att må bra. Men att bara röra på sig lite grann, dricka lite mer måttfullt, ta cykeln ibland, skära ner på nikotinet och inte bara äta skräpmat, det kan alla göra! Istället för att rusa och köpa hem fem kassar med råkost, hälla ut allt vin och skaffa nya träningskläder så ta en dag i taget. Rom byggdes inte på en dag och att skapa nya rutiner kräver ofta c:a 3-4 veckor. Skynda långsamt och skapa rutiner som faktiskt funkar över längre sikt. Morgonpromenader t.ex är inte helt tokigt med rätt miljö.

Var snällare mot dig själv och skapa ny energi

Att prestera på hög nivå är någonting som väldigt många strävar efter i dagens samhälle. När du är mitt i arbetslivet och jobbar hårt i kombination med familjeliv, är det viktigt att du balanserar de krav du har på dig själv. Är det för stora krav i förhållande till arbetstid så kan det förr eller senare visa sig i form av stress- eller utmattningssymtom.

Avkoppling och återhämtning är därför absolut nödvändigt för att balansera ett högt tempo. Work Hard, Play Hard – Att ha roligt med sina nära och kära är bland det bästa man kan göra för sig själv! Energi fungerar precis som relationer, ju mer du engagerar dig och investerar, desto mer får du tillbaka!

Den ironiska rubriken till trots, det är faktiskt inte jättesvårt att ändra på några småsaker för att få ordning på sin egen hälsa. Själv har jag exempelvis stått på min egendesignade ståmatta under hela tiden jag skrev den här texten, det gäller att leva som man lär!

Vid pennan
Henrik Åkerlund, Hälsoguru m.m.