Categories
Okategoriserad

Del 150. Så kommer du i bättre form med minimal ansträngning

Sverige har en utveckling där befolkningen blir allt äldre. År 2013 var 19 procent av Sveriges befolkning över 65 år, vilket är nästan dubbelt så stor del som snittet i världen. Enligt statistiska centralbyråns beräkningar kommer denna grupp ha ökat till 24 procent av befolkningen år 2040.

Undertecknads åldersnoja är redan nu som blivande 40-åring högst påtaglig. Frekvensen av ofrivilliga gubbljud, knäppande leder, ryggskott och krämpor börjar bli allt vanligare och med detta sagt verkar det inte jättelockande att bli äldre och dessutom vara sjuk eller ha ont i kroppen. För att mota Olle i grind är det viktigt att ta hand om sig och därför kommer här några kloka tips på hur du relativt enkelt kan få till lite mer hälsosamma vanor i din arbetsdag.

Din fysiska arbetsmiljö

I tidigare blogginlägg har vi pratat om den sociala miljön på jobbet samt vad du själv kan tänka på för att göra vardagen mysigare för dina kollegor. Den fysiska arbetsmiljön är också superviktig för att hålla sig frisk och pigg. Att göra något så enkelt som att t.ex. alternera mellan sittande och stående arbetsställning är bevisat effektivt för att hålla sig i form längre.

Du förebygger smärta i leder, knän och rygg och får faktiskt även bättre hållning om du dagligen försöker få någon eller några timmars stående arbetsposition. Vill du stå ännu längre finns det väldigt fina hjälpmedel för att få en mer bekväm arbetsställning. Som av en tillfällighet marknadsför vi ett antal praktiska och smarta produkter inom aktivering.

Träning och skräpmat=livet

När vi ändå är inne på aktivitet och hälsoförebyggande åtgärder kan vi utan att skämmas slå ett slag för träning och kost. För ett par år sedan gjorde vi ett gemensamt grepp på kontoret att komma i form och körde ett 10 veckors program med träning, bra kost och sunt liv. Resultatet var nästan löjligt positivt men som alla extrema quick fixes är det väldigt svårt att vara konsekvent över lång tid och helt sluta med allt som är roligt eller gott.

Företagskampen 2017

Mina före och efterbilder i all ära: Nu två år senare är jag tillbaka på ruta ett + 5 kg till, så ett tips är att försöka skaffa vanor som håller i längden. Att bara äta lite nyttigare är faktiskt inte så svårt. Pallar man inte att börja äta nyttigare så kan man i alla fall träna lite mer. Har man massa ursäkter för att inte träna mer så kan man i alla fall promenera ibland eller skippa några enheter alkohol i veckan / byta ut godis mot en frukt, osv. Jag pratar exakt lika mycket till mig själv som till dig som läser 🙂

Varje dag är som livet i miniatyr

Du behöver inte vara ett hälsofreak, hårdträna eller bli frukterian för att må bra. Men att bara röra på sig lite grann, dricka lite mer måttfullt, ta cykeln ibland, skära ner på nikotinet och inte bara äta skräpmat, det kan alla göra! Istället för att rusa och köpa hem fem kassar med råkost, hälla ut allt vin och skaffa nya träningskläder så ta en dag i taget. Rom byggdes inte på en dag och att skapa nya rutiner kräver ofta c:a 3-4 veckor. Skynda långsamt och skapa rutiner som faktiskt funkar över längre sikt. Morgonpromenader t.ex är inte helt tokigt med rätt miljö.

Var snällare mot dig själv och skapa ny energi

Att prestera på hög nivå är någonting som väldigt många strävar efter i dagens samhälle. När du är mitt i arbetslivet och jobbar hårt i kombination med familjeliv, är det viktigt att du balanserar de krav du har på dig själv. Är det för stora krav i förhållande till arbetstid så kan det förr eller senare visa sig i form av stress- eller utmattningssymtom.

Avkoppling och återhämtning är därför absolut nödvändigt för att balansera ett högt tempo. Work Hard, Play Hard – Att ha roligt med sina nära och kära är bland det bästa man kan göra för sig själv! Energi fungerar precis som relationer, ju mer du engagerar dig och investerar, desto mer får du tillbaka!

Den ironiska rubriken till trots, det är faktiskt inte jättesvårt att ändra på några småsaker för att få ordning på sin egen hälsa. Själv har jag exempelvis stått på min egendesignade ståmatta under hela tiden jag skrev den här texten, det gäller att leva som man lär!

Vid pennan
Henrik Åkerlund, Hälsoguru m.m.

Categories
Okategoriserad

Del 149. Så utvecklar du ditt ledarskap

Grodan står för utveckling och är även en av våra viktigaste kärnvärderingar. Utveckling bygger ofta på förändring och leder ofta till förbättring. Att våga ändra på saker som inte är perfekta och att titta på sin egen prestation i förhållande till lagets resultat är inte bara rimligt, utan fullkomligt nödvändigt.

För att kunna vara en slagkraftig och pålitlig leverantör till våra kunder behöver vi i varje möte och varje tillfälle leverera mer än vad som förväntas av oss. Vi kan åka ut till våra kunder och utbilda kring och installera det vi har sålt, istället för att bara skicka dit ett paket. Vi kan kommunicera kring vikten av att tänka på hur en sund arbetsmiljö kan boosta omsättningen (där en dålig arbetsmiljö ofta hämmar resultatet) och vi kan belysa problem som generellt existerar på kontoret, där vi oftast kan komma med en smart lösning.

För att kunna driva på utveckling inifrån är det viktigt att vi utbildar vår egen personal och skapar en företagskultur som bygger på att sätta människor i centrum, att sprida god energi och att ständigt fokusera på utveckling. För detta krävs det att ledargestalter både lever och andas denna kultur och därför kommer denna vecka handla om hur man kan utvecklas som ledare.

Vem och vad inspirerar dig och hur kan du inspirera andra?
För att bli en bra ledare måste du först och främst ta reda på vilka människor som inspirerar dig. Vem är du villig att arbeta för eller följa, vad har de för egenskaper som gör att du känner dig trygg, inspirerad och motiverad?

Börja med att kolla på föredrag på youtube, lyssna på poddar, läs artiklar och intervjuer och omge dig med människor som har egenskaperna som du verkligen skulle vilja ha. Att lära sig vad du uppskattar i en ledare är första steget att lära dig hur du själv ska leda -och hjälper dig att bli en ledare värd att följa.

Bemöt svårigheter med respekt och respektera dig själv.
Sätt dina egna känslor åt sidan vid utmaningar eller om en situation som uppstått skapat missnöje i leden. Genom att vara medkännande och närvarande visar du dig mottaglighet för andras känslor och åsikter, vilket skapar ett naturligt förtroende. Medarbetarna känner då tillit till att du har en förmåga att leda och hantera utmaningar. Med detta inte sagt att du ska bjuda in till gnällighet. Din tid är dyrbar och du behövs ofta på fler ställen än att bara vara någons personliga slasktratt.

Kommunicera istället för att informera
Tillväxt innebär och kräver förändring och när ett bolag växer så förändras även företagets policys och strategier. Att kunna förmedla förändring och ny information är då en viktig egenskap. Tydlig kommunikation innebär att man minimerar möjligheten att göra egna tolkningar. Att bara dela vidare given information skapar ofta utrymme för ryktesspridning och onödig oro. Sätt dig istället in i frågan ordentligt så att det blir bekvämt och enkelt att kommunicera istället för att bara informera. Förankra besluten, lyssna på eventuella argument och se till att mottagaren verkligen accepterar det som sägs – även om mottagaren inte håller med. 

Låt andra röster höras.
Det är inte du och dina åsikter som är viktiga, eller som måste vinna. Bemöt medarbetarna med ödmjukhet, flytta uppmärksamheten från dig själv och uppmuntra medarbetarna att våga kliva fram. Framgångsrika ledare får medarbetarna att känna sig bekväma och att våga dela med sig av tankar och åsikter. De använder sitt ledarskap till att skapa en enkel, välkomnande och tillgänglig arbetsmiljö. Däremot innebär detta inte att du ska bli överkörd, det är du som är chefen och har alltid sista ordet. 

Ledarskap är ett gigantiskt ämne som inte går att göra rättvisa i några sidor text. Som ni säkert vet praktiserar alla sitt ledarskap på olika sätt och de man verkligen vill följa är de som leder med hjärtat. Det bästa ledarskapet kommer oftast helt naturligt inifrån och de som lyckas bäst har förmågan att ta fram sin personlighet och egenheter som gör den personen unik. Så våga tro på dig själv och plocka fram din egen förmåga att inspirera andra. Är du duktig på detta och känner att du ofta får med dig dina kollegor och får gehör för dina idéer. Hör av dig till oss så kan vi utvecklas vidare tillsammans! 

Henrik Åkerlund,
Kommunikationschef

Categories
Okategoriserad

Del 148. Så blir du en hjälte på jobbet!

Vår första säljdivision, Kling Cordena, startades med grundambitionen att förbättra den fysiska arbetsmiljön på Sveriges arbetsplatser. Detta begrepp är givetvis brett men ur vårt perspektiv fokuserade vi inledningsvis på hygien,  rengöring och produkter som håller oss friska. Divisionen utvecklades senare till att även innefatta aktiverande produkter som främjar rörelse under arbetsdagen och andra smarta artiklar som underlättar i det vardagliga arbetet.

Allt som rör ett företags arbetsmiljö går dock inte att fixa med doftspray, handsprit eller ståmattor. Trivsel handlar lika mycket om att känna sig sedd & uppskattad och att ha det roligt på sin arbetsplats tillsammans med härliga kollegor.

Eftersom vi brinner för att sprida både kunskap och god energi kommer här därför 5 tips alla kan göra för att bli superhjältarna på arbetsplatsen som bidrar till en bättre arbetsmiljö för era kollegor:

1. Fundera på hur du själv bidrar

Oavsett vilken funktion du har på företaget är du en del av dina kollegors arbetsmiljö. Hur bidrar du själv till stämningen på jobbet? Vilken del har du i att sprida negativa spiraler? Himlar du t.ex med ögonen när någon kommer med en ny idé eller berättar du gärna om hur lite din sopiga kollega Claes levererar på jobbet? Det finns otaliga exempel på hur din omgivning kan påverkas negativt av ditt beteende och otaliga exempel på hur du kan vara en inspirerande och energifylld kollega man bara längtar efter att få träffa. Vi sätter en spänn på att alla omkring dig mår bättre av att möta version 2 😇

Lagerkillen Shaun är nästan alltid version 2. 

2. Ifrågasätt negativa kommentarer

Ett bra tips för att bemöta negativitet är att ställa konkreta motfrågor istället för att tyst ge medhåll. Om en kollega klagar på att ni inte uppnår ett önskat resultat så kan du fråga hur personen tycker att ni ska göra istället. Du pekar då på alla anställdas gemensamma ansvar för organisationen samtidigt som du visar att man inte kommer någonvart med gnäll. Det är bättre att försöka hitta en lösning och att fokusera på det goda och positiva.

(Det tog någon minut innan Freddan hajade att det var han som strök över o:et så att allt plötsligt blev möjligt).

3. Utbilda dig själv och lär dig dina arbetsverktyg

Alla jobb innefattar olika moment som kräver mer eller mindre kunskap kring hur man löser en uppgift. En gemensam nämnare i dessa frågor är någonting som många ofta är livrädda för, Tekniken.
Hur skapar jag en pdf, hur fixar jag en logga i en Power Point, hur fyller jag i en excel-fil, hur fungerar dropbox? Det finns alltid någon annan kunnig person att fråga för den som inte orkar eller vill sätta sig in i sina uppgifter men efter 5 eller 50 gånger blir det jobbigt för vem som helst att täcka upp för din okunskap. Ta ansvar för din egen roll. Ta reda på hur verktygen funkar genom att googla, läsa en manual eller bara våga testa själv! Att sprida dålig energi är inte bara att klaga på saker -Det är även att vara dålig på någonting som du borde behärska.

Personen på bilden som får hjälp med tekniken har väldigt mycket med texten att göra.

4. Var tillgänglig och närvarande

Alla har svackor då och då och förutom tuffa perioder med sjukdomar, perioder med mycket vab och rent privata bekymmer kan det ibland uppstå perioder när det bara är många uppgifter som ska göras klart inom korta tidsramar. På en välfungerande arbetsplats behöver det vara högt i tak och det måste få vara okej att prata om att man har en svacka. Som chef kan det vara lätt att gå in i försvarsposition om du får kritik – försök istället möta medarbetaren där personen befinner sig just nu. Även som kollega kan du vara ett oumbärligt stöd, då det många gånger räcker med att man får prata av sig när man mår dåligt för att må bättre.

Personerna på bilden är ganska ofta så där manligt skojtuffa mot varandra men de är fina innerst inne.

5. Var bussigare

Att hjälpas åt är kanske inte det mest naturliga i alla situationer. På många arbetsplatser bevakar man enbart sitt eget ansvarsområde och är duktig på att klaga om någonting inte är gjort på en annan avdelning. I själva verket går det faktiskt ganska ofta både snabbare och blir roligare om man kan hjälpas åt. Har Gittan mycket på sitt bord kanske Leif kan hugga i! Prestige är oftast väldigt överskattat i arbetssammanhang och väldigt sällan någonting som efterfrågas i annonstexter. Så kom ner från den höga hästen och ta mer gemensamt ansvar för helheten.

(Diskmaskinen tömmer inte sig själv, något som artikelförfattaren annars ofta tror)

Vi hoppas att dessa enkla små tips kommer vara till nytta för alla människor på Sveriges företag som vill ha en mer harmonisk arbetsplats. Stort tack till alla fotomodeller som alltid hjälper till när det vankas blogg!

PS. Kom ihåg att allting börjar med dig 😉

Henrik Åkerlund,
Kommunikationschef m.m.

Categories
Okategoriserad

Del 147. Sveriges mest framgångsrika företag

Sverige behöver tillväxt och Sveriges entreprenörer behöver inspiration, praktisk kunskap och goda förebilder. Därför utser Dagens industri de snabbast växande företagen i Sverige till Gasellföretag. Detta har gjorts sedan år 2000 och blivit ett tydligt bevis på att man gör rätt saker inom bolaget.

Gasellundersökningen rankar Sveriges mest framgångsrika företag och bygger på företagets fyra senaste årsredovisningar. Mindre än 1 procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas Gasellföretag. Gissa vilka som blev gaseller i år?

Klinggruppen har historiskt sett varit väldigt blygsamma kring våra ambitioner (Minns ni att vi tänkte att vi skulle bli största företaget i branschen 2020?) eller vår senaste satsning att bli ”Sveriges bästa arbetsplats” som lanserades härom månaden. Hur högt man än spänner bågen eller hur snabbt man än vill nå till stjärnorna så är ett gasellpris ett väldigt härligt och roligt certifikat på att hårt arbete alltid lönar sig. Med rätta viljan, kunskapen, en smula tur, en dos skicklighet och med rätt personer vid sin sida så går det faktiskt att ta sig hur långt som helst.

För det är faktiskt människorna på Klinggruppen som har gjort denna magiska resan tillsammans med oss. Det är vår ständiga önskan att utvecklas, att bli bättre och att ständigt nå nya resultat som ligger till grund för den här otroligt glädjande utmärkelsen. Vi vill därför innerligt tacka alla människor som varit med oss under våra snart fem år långa historia. Några har varit med oss sedan starten, några började så sent som förra veckan, några har slutat under resans gång och ett antal människor har varit med oss år efter år.

Vi är djupt tacksamma att ni alla valt att spendera dagar, månader och år tillsammans med oss för att bygga Klinggruppen till vad det är idag. Ni är alla unika och fantastiska på ert eget speciella sätt. Kom även ihåg att det vi gjort under åren ihop är det endast 1 futtig procent i hela Sverige som klarar av. Det är faktiskt världsklass på riktigt!

Tack,
Fredrik Kling
CEO, Klinggruppen